Achtergrond Steve Zhou

Half vijftiger jaren wist Opa Zhou net als andere van zijn landgenoten, China via Honk Kong te verlaten. In eerste instantie vestigde Zhou zich in België. Eind jaren zeventig vestigde vader Zhou door een toevalig omstandigheid zich in Nederland en wel in Schiedam. Vader Zhou wist in 1984 zijn toen nog in China wonende vrouw en kinderen naar Nederland te halen. De familie Zhou werd na bijna 10 jaar weer hereningd. Steve Zhou , derde zoon, kwam zo op zeven jarige leeftijd naar Nederland.

Zijn geboorte stad en roots liggen aan de Oostkust van China . Dit gebied, Wenzhou, staat bekend als moderne provincie in China en de bakermat van de Chinese handel. Wenzhou is een grote havenstad in Volksrepubliek China in de oostelijke provincie Zhejiang en telt meer dan 1,2 miljoen inwoners. Alle grote zakenmensen en private ondernemingen komen uit dit deel van China. Veel Chinese Nederlanders, maar ook in de rest van de EU, komen uit deze Chinese stad en de omringende dorpen.

Steve Zhou bracht de belangrijkste fase in zijn leven door op Nederlandse scholen. In de huidige tijd wordt deze generatie ook wel de ‘Tweede generatie Chinezen’ genoemd. Deze groep is opgegroeid in Nederland en kenmerkt zich door een goede opleiding en gezonde ondernemingsdrang. Ook startte Steve Zhou tijdens zijn studie een eigen bedrijf. Sindsdien wist hij waar hij voor voortbestemd is.